25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Σου άρεσε, δείξε το και στους φίλους σου

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2
Βία δεν είναι απαραίτητα η σωματική ή η σεξουαλική αλλά η λεκτική και η ψυχολογική επίσης. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ζήτησα τη βοήθεια της Γιώτας και της Μελίνας που ασχολούνται προσωπικά με αυτό το κομμάτι . Είναι δύο γυναίκες που θαυμάζω για τον χαρακτήρα το ήθος και την προσφορά τους. Είναι ενεργά μέλη της κοινωνικής οργάνωσης με το όνομα Hope Spot το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε θύματα trafficing και ενδοοικογενειακής βίας. Τους ζήτησα λοιπόν να με βοηθήσουν με το άρθρο λέγοντας μου δυο λόγια για το Hope Spot αλλά και την δική τους εμπειρία μέσα από αυτό.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2

«Κάποτε φοβόμασταν το τέρας κάτω από το κρεβάτι μας.
Τώρα μεγαλώσαμε και γελάμε.
Τώρα το τέρας ξεθάρρεψε και κυκλοφορεί ανενόχλητο στο σπίτι.
Και κανείς δεν γελάει.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα από τα πιο σκοτεινά προβλήματα της κοινωνίας μας.
Ένα σύμπτωμα που, όσο αμελούμε να το εξετάσουμε, παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι 1 στις 4 γυναίκες, θα γίνει θύμα βίας κάποια στιγμή στη ζωή της.
Όχι στα χέρια αγνώστων, αλλά από έναν δικό της άνθρωπο.
Όχι σε κάποιον επικίνδυνο δρόμο, αλλά μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού της.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα τέρας με πολλά πρόσωπα, και πλήττει γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής προέλευσης. Αλλά όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο: νιώθουν απελπισμένες, αβοήθητες και μόνες.

Το Hope Spot είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη για την αρωγή και προσωρινή φιλοξενία γυναικών που υφίστανται κακοποίηση. Θέλουμε να δώσουμε σε κάθε γυναίκα που ζει σε ένα περιβάλλον βίας, την ελπίδα που της λείπει. Το κουράγιο να αφήσει πίσω το παρελθόν και να γυρίσει σελίδα.
Διαθέτουμε ξενώνα για να φιλοξενηθεί με τα παιδιά της αν χρειαστεί, και μια ομάδα που στέκεται δίπλα της και τη στηρίζει με ψυχολογική και νομική συμβουλευτική για τα επόμενα βήματά της για μια καλύτερη ζωή.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή και δικαίωση για μας, από το χαμόγελο που επιστρέφει στο πρόσωπό τους, και τη λάμψη που φωτίζει το βλέμμα τους ξανά.
Η βία τρέφεται από τον φόβο, τη σιωπή και το σκοτάδι. Όπως όλα τα τέρατα.
Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να την αποδυναμώσουμε, να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτήν, και να τη φέρουμε στο φως. Επισκεπτόμαστε σχολεία και μιλάμε στα νέα παιδιά για αυτά τα θέματα, κινητοποιώντας τους να σκεφτούν, να αλλάξουν, να δράσουν ενάντια στη βία. Να γίνουν μέρος της αλλαγής.

Γιατί για μας σαν HopeSpot, δεν φταίνε μόνο οι κακοί για όλη την αδικία και την εκμετάλλευση που υπάρχει γύρω μας. Φταίνε και οι καλοί που δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό. Μπορεί να μην είμαι ούτε δράστης, ούτε θύμα βίας, αλλά σίγουρα είμαι παρατηρητής. Και δεν μπορώ να σιωπήσω γι’ αυτό που βλέπω. Δεν μπορώ να κοιτάξω από την άλλη μεριά. Και ξέρω ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του θύματος, το ίδιο θα ήθελα να κάνουν για μένα.
Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει με τον φόβο του ατόμου που αγαπά. Αν αναγνωρίσεις στον εαυτό σου ή σε κάποια φίλη σου ύποπτα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.
Υπάρχει βοήθεια, υπάρχει ελπίδα.»
Γιώτα

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2

«Η ενδο-οικογενεική βία είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Hope Spot. Γυναίκες που βρίσκονται σε απελπιστικές καταστάσεις, σε αδιέξοδα…. Η ιστορία τους μπορεί να είναι διαφορετική αλλά καταλήγει πάντα στο ίδιο σημείο…. Ο φόβος της διαφυγής.
Τι θα απογίνουν τα παιδιά; Δεν έχω δουλειά, αν χωρίσω πως θα ζήσω;
Η βία πάντα τρέφεται από τον φόβο. Οι γυναίκες που δεν βρίσκουν τη δύναμη να βγουν από την κατάσταση της κακοποίησης και της βίας, έχουν αφήσει τον φόβο μέσα τους να γίνει πιο δυνατός από την ελπίδα της διαφυγής. Και όσο αυτές σωπαίνουν τόσο η βία μεγαλώνει και είναι ένας κύκλος που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
Στο Hope Spot προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε να δουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν. Να ξέρουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και πως μπορούν να τα διεκδικήσουν. Τις ενθαρρύνουμε να δουν ένα φως μέσα στο τούνελ και να γίνουν πρώτα δυνατές, γιατί τις περισσότερες φορές έχουν ξεχάσει τη δύναμη που έχουν, καθώς η ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία τις έχει κάνει να πιστέψουν ότι είναι αδύναμες.
Έχουμε δει γυναίκες να ξεφεύγουν και να χτίζουν μια νέα ζωή και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μας. Κάποιες πληγές δεν μπορείς να τις σβήσεις σε μια μέρα, αλλά με υπομονή και καθημερινά βήματα, μπορείς να ξεφύγεις.
Θέλουμε να είμαστε μια αγκαλιά για αυτές τις γυναίκες, όπως και για τα παιδιά τους που είναι έμμεσα θύματα. Πολλές φορές δεν χρειάζονται λόγια, απλά μια αγκαλιά. Κλαίμε μαζί τους, γελάμε μαζί τους και ξέρουν πως υπάρχει κάποιος κοντά τους που νοιάζεται!
Όσο περισσότερο βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που βιώνουν κακοποίηση, συνειδητοποιείς ότι τα δικά σου προβλήματα είναι πολύ μικρά και στην προσπάθειά σου να τους καταλάβεις και να βοηθήσεις γίνεσαι πιο ανθρώπινος. Γίνεσαι ευγνώμων για τα μικρά πράγματα που πολλές φορές τα θεωρούμε δεδομένα.
Η ζωή μου ποτέ δεν θα είναι ίδια μετά από την επαφή μου με το Hope Spot. Για μένα αυτό δεν είναι απλά εργασία αλλά δίνει νόημα και χρώμα στην καθημερινότητα. Συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε σε αυτό τον κόσμο απλά για να παίρνουμε αλλά να δίνουμε. Πως η δική μας χαρά δεν είναι αποκομμένη από τη χαρά του άλλου, και πως η χαρά είναι στο να δίνεις. Όσο πιο εσωστρεφής γίνεται η κοινωνία μας με την οικονομική κρίση, τόσο πιο δυστυχισμένοι γινόμαστε. Και ξεχνάμε πως όταν αγαπάμε είμαστε πραγματικά πλούσιοι. Ίσως δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι! Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλές φορές σκέφτομαι ποιο είναι το πραγματικό νόημά τους. Γιατί ο Ιησούς που γεννήθηκε στη γη έζησε και έδωσε τη ζωή του για να υπηρετήσει άλλους, για να σωθεί η ανθρωπότητα…. Ας το σκεφτούμε αυτό καθώς γιορτάζουμε. Ας δώσουμε και εμείς λίγο χρώμα σε έναν συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Ναι….υπάρχει ελπίδα….υπάρχει διέξοδος από τη βία……μπορείς να σπάσεις τη σιωπή!
Το Hope Spot είναι εδώ μια ηλιαχτίδα ελπίδας.»
Μελίνα
info@hopespot.gr, www.hopespot.gr

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2

Μη μένεις στη γωνιά σου… αντέδρασε… Κανείς δεν έχει εξουσία πάνω στο σώμα σου… σταμάτα το… Μην πιστέψεις ποτέ ότι δεν αξίζεις, ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου ότι δεν μπορείς να αγαπηθείς ή να σε αγαπήσουν και να σε φροντίσουν περισσότερο…. Μην δίνεις περιθώρια να ελέγχουν το μυαλό σου… Σταμάτα να καλύπτεις τη Βία… Μίλα … Γεννήθηκες ελεύθερη… συνέχισε να ζεις ελεύθερη!!!!!

 

%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85

Φωτογραφίες: Νικίας Αλεξανδρής
Edit: Νίκη Ηλιοπούλου/ Εβελίνα Κορνηλίου
Make up : Νάνσυ Θεοδώρη

Σου άρεσε, δείξε το και στους φίλους σου