Μητρικός Θηλασμός

Σου άρεσε, δείξε το και στους φίλους σου

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-0

Ο Νοέμβρης ξεκινάει με την εβδομάδα μητρικού θηλασμού, η οποία είναι 1-7 Νοέμβρη, έτσι με αφορμή αυτό το γεγονός, έφτιαξα για εσάς ένα διαφορετικό άρθρο από τα άλλα. Συνδυάζοντας λοιπόν δύο από τα επαγγέλματα μου, τη φωτογραφία δηλαδή και την αγωγή/προαγωγή υγείας όπου έχω σπουδάσει στο ΑΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Επισκεπτών/τριών  Υγείας της ΣΕΥΠ, σκέφτηκα να σας γράψω για τον μητρικό θηλασμό και τα οφέλη του.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-1

Όλοι πάνω κάτω γνωρίζετε ότι είναι κάτι καλό, χωρίς να χρειάζεται να έχετε τελειώσει κάποια σχολή υγείας… κάποιες μπορεί να είσαστε ήδη μανούλες και κάποιες άλλες να γίνετε σε λίγο καιρό οπότε έχετε κάποιες βασικές γνώσεις.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-2

Γενικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες στον τομέα της διατροφής έχοντας σαν πρώτο στόχο την ευλαβικά προσεγμένη προσφορά τροφής στο νεογνό, το βρέφος και το νήπιο για τα σωστά “Θεμέλια”.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-3

Σήμερα, ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο είδος διατροφής, θεωρείται αναντικατάστατος και θα σας ενθάρρυνα προς την επιλογή αυτή, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ή κάποια τυχόν δυσκολία που θα σας απέτρεπε από αυτόν.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-4

Ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να προτιμάται, διότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα και προστατεύει το βρέφος από τις λοιμώξεις. Σε κάθε γεύμα βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του και ο ψυχικός δεσμός μητέρας- παιδιού γίνεται ισχυρότερος .  Η τεχνική τροφή έχει υψηλό κόστος , ενώ η φυσική δεν κοστίζει τίποτα. Η παρασκευή του μητρικού γάλατος είναι εύκολη αφού είναι έτοιμο στη σωστή θερμοκρασία ,αποστειρωμένο και στη σωστή αραίωση. Ενώ από την άλλη το ξένο γάλα χρειάζεται ειδική παρασκευή. Τέλος το μητρικό γάλα υπερτερεί ως προς την αναλογία των διαφόρων συστατικών με αποτέλεσμα την ευκολότερη αφομοίωση και απορρόφησή του.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-5

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως προαναφέρθηκα που ο μητρικός θηλασμός είναι δύσκολος, λόγω ανωμαλιών της θηλής των μαστών της μητέρας παραδείγματος χάρη, σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά θήλαστρα. Στις περιπτώσεις , όπου η μητέρα πάσχει από σοβαρά νοσήματα οξέα ή χρόνια και πρέπει να παίρνει φάρμακα τα οποία περνούν στο γάλα , ο θηλασμός δεν συνιστάται. Επίσης, προβλήματα του νεογνού, όπως η προωρότητα, το εξαιρετικά χαμηλό βάρος, η βαριά γενική κατάσταση, λόγω ασθενειών ή συγγενών ανωμαλιών αποτελούν αιτία αντένδειξης.

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-6

Από την άλλη, έχουμε και μια άλλη περίπτωση , όταν η ποσότητα του μητρικού γάλακτος ας πούμε δεν είναι επαρκής , τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπλήρωμα, προσπαθώντας όμως να μη διακοπεί ο θηλασμός ( Μικτή Διατροφή). Στα πρόωρα, όπου είναι εφικτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μηχάνημα άμελξης του γάλακτος της μητέρας και να προσφερθεί είτε αυτούσιο, είτε μετά από ανάμειξη ή παρασκευή ειδικών μειγμάτων για κάθε περίπτωση και νεογνό. Όπως φαίνεται, ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθεί ο μητρικός θηλασμός.

Όταν λοιπόν για κάποιον από τους παραπάνω λόγους δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός, τότε χρησιμοποιείται ξένο γάλα. Θέλω όμως να σας καθησυχάσω λέγοντάς σας ότι το παιδί σας δεν πρόκειται να πάθει κάτι ή να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα παιδιά που θηλάζουν. Οι μανούλες που αντιμετωπίζεται δυσκολία με τον θηλασμό σας δεν πρέπει να νιώθετε ενοχικά σκεφτόμενες ότι κάνετε κακό στο παιδί σας. Όποια και αν είναι η διατροφή εάν είναι σωστή έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα!

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-7

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο θηλασμός δεν προσφέρει μόνο την καλύτερη διατροφή , στο μωρό σας αλλά και μια τεράστια ψυχική ικανοποίηση στη μητέρα και το παιδί ενισχύοντας τον δεσμό και την αγάπη τους. Όταν η μητέρα θηλάζει και κρατάει το μωρό στην αγκαλιά της, με την τροφή και την προστασία, του δίνει ζεστασιά, αγάπη και σιγουριά!

%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-8

Η Ειρήνη, είναι μια νέα μαμά αλλά και μαία στο επάγγελμα, μας ανοίγει το σπίτι της και μοιράζεται μαζί μας τη δική της αυτή ξεχωριστή εμπειρία… Η ίδια λέει: Μητρικός θηλασμός… μια μοναδική εμπειρία που σε φέρνει κάθε μέρα όλο κ πιο κοντά με ότι πιο πολύτιμο είχες μέχρι σήμερα.. αυτό το μικρό πλασματάκι που σου χάρισε ο Θεός. Ως μαία ήμουν σίγουρη για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού κ του μητρικού γάλακτος κ ήμουν αποφασισμένη να θηλάσω το μωρό μου, αλλά στην πράξη, ως νέα μαμά χρειάζεσαι ενθάρρυνση γιατί είναι στιγμές που αντιμετωπίζεις δυσκολίες κ κούραση που μπορεί να σε απογοητεύσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς, αν έχεις αρκετό γάλα , αν χορταίνει το μωρό σου αν αν αν… Έχω να πω πως πραγματικά θέλει υπομονή κ επιμονή..ειδικά στη αρχή. Ο θηλασμός δεν πρέπει να φοβίζει καμία γυναίκα, από την στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό μας, το σώμα μας δουλεύει για να του προσφέρει την καλύτερη τροφή κ αξίζει να το ζήσετε και οι δυο!

 

Επιμέλεια/Φωτογραφία : Νίκη Ηλιοπούλου

 

Σου άρεσε, δείξε το και στους φίλους σου